1374

Is vloerisolatie zinvol?

Soms hoor je wel eens mensen zeggen dat het isoleren van vloeren nutteloos is. Je moet er namelijk een investering voor doen en op het gebied van besparing krijg je er eigenlijk te weinig voor terug. Maar is het isoleren van de vloeren wel echt zo nutteloos als sommige mensen beweren? Nee, zeker niet. Er zitten namelijk verschillende voordelen verbonden aan het isoleren van jouw vloeren. Zo ben je bijvoorbeeld klaar met koude voeten in huis en voelt het toch wel prettig aan dat de energierekening omlaag gaat.

Geniet van meer comfort

Het eerste grote voordeel van vloerisolatie is het comfort. Vloerisolatie is namelijk zeer nuttig omdat het direct het comfort in de woning verhoogt. Als je voor goed geïsoleerde vloeren zorgt, heb je zelf minder snel last van koude voeten. Daarnaast wordt het ook direct warmer in huis. Een geïsoleerde vloer kan namelijk 10 tot 15% meer warmte vasthouden dan vloeren die niet geïsoleerd zijn. Daarnaast is een geïsoleerde vloer ook gewoon comfortabeler doordat er minder tocht langs je voeten en je benen voelt. Ook zal er geen vocht meer uit de kruipruimte omhoog komen.

Vloerisolatie kan behoorlijk wat geld besparen

Door het aanleggen van vloerisolatie bezuinig je behoorlijk wat geld. Zo gaat bijvoorbeeld het gasgebruik in het huishouden omlaag. Dit zorgt ervoor dat vloerisolatie extra zinvol is. Je verstookt ieder jaar door de vloeren te isoleren 320 m3 minder gas in vergelijking met vloeren die niet geïsoleerd zijn. Hierdoor bespaar je gemiddeld bijna 1.000 euro per jaar. De kosten van het aanleggen van vloerisolatie liggen gemiddeld tussen de 1400 en 1800 euro, waardoor jij jouw investering al binnen 2 terug hebt verdiend.

Je hoeft hiervoor na het aanbrengen van de vloerisolatie en de eenmalige investering niets anders meer te doen. Je hebt vaak als consument ook nog recht op verschillende premies, subsidies en kortingen. Dit kan je al snel honderden euro’s aan voordeel opleveren, waardoor de aanschaf van vloerisolatie een stuk goedkoper kan zijn en je minder hoeft terug te verdienen.

 
Draag bij aan een schoner milieu

Vloerisolatie is een absolute must als je iets goeds voor een beter milieu wilt doen. Het isoleren van de vloeren heeft namelijk ontzettend veel nut voor het milieu. Voornamelijk wanneer de vloeren van de begane grond geïsoleerd worden. Doordat je gemiddeld 320 m3 aan gas per jaar bespaard wordt de CO2 uitstoot met maar liefst 600 kilo verminderd. Deze getallen zijn per huishouden, dus hoe meer huishoudens ervoor kiezen om de vloeren te isoleren, hoe meer CO2 uitstoot per jaar verminderd wordt.

Voorkom schimmel, vochtvorming en zwammen in huis

Het isoleren van de vloeren is ook een ideaal middel om schimmel, vochtvorming en zwammen in huis tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van vocht dat uit de kruipruimte de kamer binnen trekt. Met vloerisolatie heb je hier nooit meer last van.

Bron: Verbouwkosten.com

Meer tips en weetjes