1479

Alles over subsidies verduurzamen woning

Met subsidie wordt energie besparen nog leuker! Welke subsidiepotjes zijn er allemaal?

Er is een landelijke subsidie voor isolatie van je dak, buitenmuren, vloer en ramen. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter (uitgevoerd door een isolatiebedrijf). Als je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt (of 1 isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp of zonneboiler), kan je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. Voor 1 isolatiemaatregel is het bedrag lager. Erg handig: veel isolatiebedrijven verrekenen de subsidie direct in hun prijsberekening. Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent. Milieu Centraal heeft berekend dat dit zo’n € 1.300 scheelt als je een eengezinswoning helemaal isoleert (vloer, dak, spouwmuur en glas).

Overweeg je om zonnepanelen op je dak te leggen? Je kunt de btw terugvragen van de Belastingdienst: dat scheelt meteen al zo’n 21 procent van de kosten. Met zonnepanelen op je dak ziet de Belastingdienst je als een mini-energiebedrijfje, en ben je voor de wet een ondernemer. Ook al ben je dat in het dagelijks leven niet. Het voordeel van ondernemer zijn, is dat je de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan terugvragen. Laat berekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt en wat de kosten zijn.

 

Kies je in een bestaand huis voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet? Dan kun je een aantrekkelijke subsidie krijgen. Je krijgt deze subsidie ook als de warmtepomp, zonneboiler of warmte netaansluiting de enige maatregel is die je neemt. Je hoeft hem dus niet te combineren met een isolatiemaatregel. Maar combineren is wel slim, want dan krijg je voor de isolatiemaatregel een hogere subsidie.

Meer tips en weetjes