1485

Wil jij ook zonnepanelen op je dak?

De meest populaire manier van verduurzamen en tegelijk geld verdienen zijn zonnepanelen op je dak. Verreweg de meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. En ze liggen al op meer dan 1,6 miljoen huizen.

Zonnepanelen zijn een investering in een duurzame toekomst. Je bespaart vanaf de eerste dag al flink op je energiekosten. Maar vanaf 2025 krijg je een lagere vergoeding voor de opgewekte stroom. Dus als je maximaal wilt profiteren kun je beter niet te lang wachten. Wij kunnen ook de verwachte besparing voor je berekenen.

Veel energieleveranciers zijn bereid je maandbedrag direct te verlagen als je zonnepanelen installeert. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt kan de jaarrekening voor elektriciteit zelfs negatief zijn. Maar de terugleververgoeding voor dat ‘overschot’ verschilt nogal per energieleverancier. Die verschillen zijn extra groot nu de stroomprijzen veel hoger liggen dan voorheen.

 
Tegenwoordig is het ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Zonnepanelen huren geeft je alle voordelen van zonnepanelen, zonder een cent te investeren. Je krijgt de panelen eigenlijk gratis op je dak. Deze manier van zonnepanelen is al mogelijk in veel gemeentes in Nederland. Zo houd je je spaargeld over voor leuke dingen of andere manieren om je huis te verduurzamen. Na 10 jaar loopt de huurconstructie voor zonnepanelen af. Je krijg de zonnepanelen volledig in eigen beheer en geniet nog zeker 15 jaar, en vaak langer, van alle voordelen van zonne-energie.
Defecten, garanties en de volledige administratie: alles is al voor je geregeld! Krijg je binnen de huurperiode toch te maken met problemen of heb je ergens hulp bij nodig? Alles wordt voor je opgelost, en dus geniet je zorgeloos van voordelige, duurzame energie van eigen dak.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo’n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol. Bereken hier hoeveel panelen jouw huis nodig heeft.

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie. Wel hebben sommige gemeenten eigen subsidieregelingen. De btw over je investering kun je wel terugvragen. Dat scheelt al 21%. Wel zijn er landelijke en gemeentelijke leningen voor energiebesparende maatregelen. Veel banken hebben daarnaast speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.

Meer tips en weetjes