1650

Hoeveel bespaar je met een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor de verwarming van je huis én de voorziening van warm water. Hij werkt samen met de cv-ketel en er wordt geen gebruik gemaakt van gas, omdat een warmtepomp op stroom werkt. Hierdoor verbruik je bijvoorbeeld met een hybride warmtepomp ongeveer 60% minder aardgas. Maar hoe werkt een warmtepomp nu precies en wat bespaar je ermee?

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt gebruik van energie uit water, bodem en buitenlucht. Deze energie wordt door een warmtepomp met een hoog rendement omgezet in warmte voor een comfortabele temperatuur voor de verwarming van je woning en/of voor het verwarmen van water. Ook in de winter gaat dit gemakkelijk, want zelfs tijdens de koude wintermaanden zit er nog genoeg warmte-energie in de bodem, de lucht en het water.

Besparing met een warmtepomp

Wanneer je de overstap maakt naar verwarmen zonder gas gaat je energierekening er heel anders uitzien. Met een warmtepomp verbruik je namelijk geen gas meer. Je hebt verschillende soorten warmtepompen, zoals een volledig elektrische en een hybride warmtepomp. Als we ervan uitgaan dat een gemiddeld huishouden 1239 kuub gas verbruikt bespaar je met een volledig elektrische warmtepomp €2478 per jaar en met een hybride ligt dit bedrag op €1486. Hier hebben we gerekend met een bedrag van €2 per kuub gas, dit wordt namelijk als gemiddeld gezien volgens het CBS.

 

Kosten warmtepomp

De kosten voor een hybride warmtepomp liggen tussen de €4.000 en €6.000 euro inclusief installatie en die van een elektrische tussen de €10.000 en €25.000, afhankelijk van de warmtebron en de woning. Een volledig elektrische warmtepomp kan namelijk zijn water uit de grond, de buitenlucht en grondwater halen, terwijl een hybride warmtepomp zijn energie alleen uit de buitenlucht haalt.

Subsidie

Daarnaast kun je subsidie krijgen bij de aanschaf van een warmtepomp. De hoogte van deze ISDE-subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Zo wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker. Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen en energielabel.

voor een hybride warmtepomp op buitenlucht krijg je tussen de € 1.950 tot 3.000 subsidie.

voor een volledige lucht/water-warmtepomp is het subsidiebedrag € 1.950 tot 3.750.

voor een bodem-warmtepomp start het subsidiebedrag bij € 3.750 en loopt op tot 5.100.

Goed om te weten: als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je ook een aantrekkelijke subsidie voor de isolatiemaatregel. Bekijk de voorwaarden voor de isolatiesubsidie:

de warmtepomp is nieuw

de warmtepomp staat in een huis in Nederland waarvan je eigenaar bent

de factuur staat op jouw naam

je vraagt de subsidie binnen 12 maanden na installatie aan

Meer tips en weetjes