1473

Hoe kun je duurzaam besparen op je energierekening?

Hoe kun je duurzaam besparen op je energierekening?

Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Met goede isolatie hou je de kou buiten en de warmte binnen. Zonnepanelen wekken je eigen duurzame stroom op. Met onze bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je niet veel kost. Duurzaamheid Centraal zet de stappen die jij kunt nemen op een rij.

Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk en winstgevend. Met zonnepanelen op je dak wek jij je eigen duurzame stroom op. De prijs die je betaalt voor zonnepanelen en het leggen hiervan, is de afgelopen 10 jaar met zo’n 37 procent gedaald. En je kunt ze tegenwoordig ook huren!
Met de gratis dakchecker krijg je een goede indicatie van het aantal panelen wat op je dak past, maar ook hoeveel rendement dit jaarlijks op gaat leveren en wat je aan euro’s kan besparen op je energierekening.
De nieuwste trend is om zonnepanelen te huren of te leasen. Het voordeel is dat je niet een grote investering hoeft te doen. Je betaalt een vast bedrag per maand en op termijn worden de panelen jouw eigendom. Het bedrag dat je betaalt is inclusief installatie, onderhoud, verzekering en garantie. Het kan zelfs zo zijn dat het bedrag wat je per maand gaat betalen minder is dan wat je gaat besparen. Dan heb je de panelen eigenlijk gratis op je dak. Deze manier van zonnepanelen is al mogelijk in veel gemeentes in Nederland.

 
Isoleren is de goedkoopste en snelste manier om te besparen op je energierekening. De investering is beperkt en het effect op je verbruik kan enorm zijn. Met de huidige energietarieven is de terugverdientijd ook nog eens erg kort. Wil je weten wat de kosten voor jouw woning zijn?

Maar liefst 3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is zonde, want de woning goed isoleren heeft grote voordelen. Met warmte-isolatie van je huis bespaar je fors op energieverbruik. Is de woning niet geïsoleerd? Dan gaat ongeveer 75 procent van het totale energieverbruik rechtstreeks naar verwarmen. Op deze kosten kun je dus flink besparen door te isoleren. Check direct of het zinvol is om jouw woning te isoleren.
Een eengezinswoning zonder isolatie verliest veel warmte. Via de ramen, de gevel, het dak en de vloer. Zo’n woning verbruikt per jaar maar liefst 3.300 m³ gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat kan echt duizenden euro’s per jaar schelen.

Besparen op gas: wat kun je meteen doen? Als je je gasrekening omlaag wilt krijgen, hoef je niet eerst je huis te verbouwen. Met kleine aanpassingen kun je namelijk honderden euro’s besparen – zeker als je nu nog niet zo op je gasverbruik let. Bekijk wat je meteen kunt doen.

De 5 belangrijkste tips:

Verwarm alleen de kamers waar je bent en houdt de deuren dicht.

Zet de thermostaat een graad lager en trek warme kleren aan.

Niet langer dan 5 minuten douchen. Ongeveer 80 procent van je warmwatergebruik gaat naar de douche of het bad. Daar kun je dus flink op besparen als je maximaal 5 minuten doucht.

Hou je energiecontract onder een vergrootglas. Heb je een variabel of een vast contract? Vergelijk je contract en kijk of je kunt besparen.

Zet de thermostaat laag als je overdag niet thuis bent.

Meer tips en weetjes