Aardgasvrije woning?

Zo’n 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Het is een hele verandering, een ‘energietransitie’. Maar een paar dingen blijven hetzelfde in aardgasvrije huizen: je houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een lekkere maaltijd.

In Nederland wordt er veel aardgas gebruikt. Er zijn een groot aantal woningen die aardgas gebruiken voor een aantal dingen zoals voor de verwarming, warm water en voor het fornuis. Onze overheid wil daarom ook al een hele tijd het aardgas verbruik verminderen en daarom moeten alle huizen voor 2050 aardgas vrij zijn. Ook moeten we ons de vraag stellen of aardgas niet te duur begint te worden in de huidige economie naar aanleiding van de gegeven sancties op Rusland.

 
Alternatief van aardgas 

Natuurlijk is het nog niet zo ver. Maar dat is geen reden om te wachten met het verduurzamen van je huis. Ook met de huidige, vooral grijze energie kun jij al op een klimaatvriendelijke manier stappen zetten naar een huis zonder aardgas. Bijvoorbeeld door elektrisch te gaan verwarmen met een warmtepomp.

Er is natuurlijk een reden dat we aardgas gebruiken, dus om de switch te kunnen maken naar een aardgas loze woning, moet er wel iets zijn waarmee het vervangen kan worden. Gelukkig zijn er een aantal bronnen voor duurzame energie die de plek van aardgas kunnen overnemen, bijvoorbeeld:

  • Zonnepanelen
  • Windturbineparken op zee
  • Resterende warmte uit de industrie
  • Waterstof
  • Mest
  • Afvalhout/biobrandstof

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om in plaats van aardgas op vele manieren te vervangen met elektriciteit. Zo kunt u uw huis elektrisch verwarmen met een warmtepomp of in plaats van koken met gas, over te stappen naar een inductiekookplaat. Zo zijn er meerdere manieren waarop je aardgas vrij simpel kunt vervangen.

Meer tips en weetjes