1271

Airco of een ventilator bij hitte?

Iedereen kent het. Het is een bloedhete dag en alle warmte van buiten is het huis ingetrokken. In deze situaties is een airco de redder in nood. Het punt waar veel mensen vaak niet over nagedacht hadden is hoeveel energie een airco gebruikt, maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator. Met een goed geïsoleerd huis en een aantal handige momenten om te luchten, hou je een hoop warme lucht buiten het huis.

Goedkoop en klimaatvriendelijk: Ventilatoren

Ventilatoren zijn natuurlijk de welbekende apparaten in de zomer. Een ventilator zorgt voor verkoeling, maar koelt de lucht niet af. Dit is omdat een ventilator letterlijk lucht rond blaast, waardoor het koeler aanvoelt.

Het voordeel van een ventilator tegenover een airco, is dat een ventilator veel minder stroom gebruikt. Stel je gebruikt een ventilator en een airco beide 200 uur in 1 jaar. De ventilator zal ongeveer 10 kWh aan stroom gebruiken, tegenover de 150 kWh die de airco zal gebruiken! Dit betekent dat een airco 15 keer zoveel stroom verbruikt dan een ventilator. Daarnaast gebruikt een airco ook koudemiddelen, waardoor de impact op het klimaat 20 keer hoger is vergeleken een ventilator!

Soort airco

Indien u op zoek bent naar maar de verkoeling van een ventilator niet genoeg is of het u niet lukt om de warmte buiten het huis te houden, is de overstap naar een airco snel gemaakt. Het is dan wel belangrijk dat u nadenkt over de locatie van de airco en wat voor soort airco u wilt aanschaffen. Zo zijn er airco’s die gemakkelijk te verplaatsen zijn genaamd monoblocks, maar ook de vaste airco’s aan de muur genaamd split-systeem.

 
Split-systeem

Vrijwel alle vaste airco’s werken hetzelfde. Het is een machine die meestal aan de bovenkant van een muur wordt vastgezet die dan vervolgens verbonden is aan een unit buitenhuis. Ook kunnen deze split-systemen meerdere kamers koelen door dit systeem. 

Een vaste airco is op sommige vlakken voordeliger. Zo is een vaste airco veel efficiënter dan een mobiele airco en werkt deze beter als het bloedheet is. Een ander voordeel tegenover een mobiele airco, is dat je dus niet je raam open hoeft te zetten voor de slang die buitenshuis moet liggen.

Mobiele airco

En dan nu over een mobiele airco. Deze airco klinkt fantastisch, maar komt wel zijn voor als nadelen. 

Een mobiele airco, oftewel een monoblock, is ideaal voor de wat kleinschalige woningen. Denk hierbij aan een appartement of een woning met kleinere ruimtes. Dit is omdat deze vorm van airco’s super makkelijk te verplaatsen zijn, maar ook vrij compact! 

Mobiele airco’s werken aan de hand van een afvoerslang. Deze slang pompt de warme lucht terug de buitenlucht in. Naast het feit dat het er wellicht gek uit ziet om een slang uit uw raam te hangen, is het ook een groot nadeel. Want om de airco warmte naar buiten te laten, moet er een opening zijn en daar kan dan vervolgens weer warmte lucht naar binnen komen. Zo kan een mobiele airco zichzelf soms aardig tegenwerken. 

Bent u toch helemaal in de wolken over een mobiele airco, zorg er in ieder geval voor dat de warme lucht niet uw woning kan betreden. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld de opening waar de slang door gaat, goed af te sluiten. Dit soort afdichtsets zijn over het algemeen niet al te duur, en als u geluk heeft zit deze zelfs al bij de airco zelf. Om het maximale uit een mobiele airco te halen, raden wij u streng af om de machine gedurende een hele warme dag aan te zetten. Het apparaat werkt beter als de buitentemperatuur wat afgekoeld is, dus adviseren wij om het apparaat op zulke momenten te gebruiken i.v.m. de efficiëntie en het (proberen) laag houden van uw energie rekening.

Meer tips en weetjes