Alles wat je moet weten over warmtepompen in de winter

Het woord zegt het al, een warmtepomp haalt zijn energie uit warmte. Het koude weer van de afgelopen weken heeft de discussie over het effect en rendement van de warmtepomp dan ook weer aangezwengeld. Want werkt een warmtepomp wel als het zo koud is? Assetmanager Ronald van Doorn deelt zijn kennis en ervaring.

De werking van een warmtepomp in de winter

Een warmtepomp haalt zijn warmte uit een bron, dit kan de bodem zijn of de buitenlucht, afhankelijk van het type warmtepomp. Wat veel mensen wellicht niet verwachten is dat zelfs tijdens de koude wintermaanden er nog genoeg warmte-energie in de bodem, de lucht en het water zit. Een warmtepomp kan die warmte, ook bij vorst, onttrekken en zo het huis van een comfortabel binnenklimaat voorzien.

Elektrische bijverwarming

Maar net zoals bij een koelkast die in een warme ruimte staat, zal een warmtepomp bij zeer lage temperaturen wel harder moeten werken. Hij verbruikt daarbij meer energie, waardoor het rendement, uitgedrukt in de COP-waarde (Coefficient of Performance) van de lucht/water-warmtepomp, tijdens de winter wat lager ligt. Nu kan het voorkomen dat bij zeer lage buitentemperaturen de bron toch niet meer voldoende energie kan leveren. In dat geval schakelt de warmtepomp automatisch de elektrische bijverwarming in. De elektrische bijverwarming zorgt ervoor dat het tekort aan energie wordt aangevuld, zodat het comfort in de woning en het warme tapwater gewaarborgd zijn.

 
Wintertips

Gaat het dan altijd alleen maar goed? Nee, helaas. Ondanks alle slimme apparatuur en technieken zijn er toch een aantal elementen waar wij geen invloed op hebben: de ideale temperatuur, de waterdruk en het verwijderen van sneeuw op de buiten-unit. Om te voorkomen dat onze klanten in de kou komen te zitten en het voor hen zo gemakkelijk mogelijk te maken, geven we daarom altijd in de herfst een aantal tips voor de aankomende winter.

Wat door de een als een prettig binnenklimaat wordt beschouwd, is voor een ander misschien te koud of te warm. Omdat het niet verstandig is om telkens de temperatuur aan te passen – het duurt vaak een tijdje om het gewenste resultaat te bereiken – adviseren we om al aan het begin van de winter hun ideale temperatuur in de app of op de warmtepomp in te stellen.

Beschikt de woning over een naregelsysteem waarmee het binnenklimaat per ruimte kan worden aangepast? Dan is ons advies om er rekening mee te houden dat deze ruimtes qua temperatuur niet warmer kunnen worden ingesteld dan de ruimte waar de binnensensor zich bevindt. Mocht blijken dat een ruimte niet voldoende wordt verwarmd, dan is het verstandig om op dat moment al contact op te nemen met de installateur van de vloerverwarming. Dat is degene die dit probleem kan verhelpen.

Controleer vooral ook de waterdruk in het systeem voor de winter begint. Doordat deze buiten de werking van de warmtepomp valt, kan die niet op afstand door ons worden gemonitord. De waterdruk staat op een metertje zoals hieronder afgebeeld. Wanneer de druk onder de 0,8 bar zakt, moet het systeem worden bijgevuld (net als bij een cv-ketel). De warmtepompen die aangesloten zijn op een bodemwisselaar hebben 2 drukmeters (controleer vooral de zwarte wijzer).

Als je sneeuw op de buiten-unit laat liggen, kan het pomptoestel uitvallen. probeer voorzichtig de sneeuw van de warmtepomp af te halen zodat de voor- en achterzijde van de warmtepomp weer sneeuwvrij zijn.

Bron: Econic

Meer tips en weetjes