De voordelen van een slimme meter

Sinds 2012 worden alle nieuwbouwhuizen geleverd met een slimme meter aanwezig. Bij alle huizen die vóór deze periode gebouwd zijn, werd er volgens de Europese regels verwacht dat 80 procent deze gebouwen in 2020 een slimme meter in huis hadden geïnstalleerd. 

Een nieuwe functie die bij deze slimme meter komt kijken, is de mogelijkheid voor de netbeheerder om 6 keer per jaar de stand te lezen en deze door te geven aan de energieleverancier. Helemaal top dus, want dit betekent dat u elke 2 maanden een overzicht kunt ontvangen over uw verbruik en kosten.

Energie besparen

Slimme meter + energieverbruiksmanager = energie besparen! Je krijgt veel meer grip op je energieverbruik als je een verbruiksmanager koppelt aan je slimme meter. Dat is een app voor je mobiel of PC, of een schermpje aan de muur. Je ziet hoeveel stroom en gas je gebruikt op een dag, op een bepaald uur, en bij sommige managers zelfs real time. Het is een handige hulp voor besparen.

Ga je aan de slag met energie besparen, dan zie je het effect meteen op de verbruiksmanager. Door actief inzicht op te doen over je energieverbruik, kun je naar schatting 3 procent besparen op jouw stroomverbruik en 3 procent op je gasverbruik. Bij een gemiddeld gebruik komt dat neer op zo’n € 50 per jaar.

Nu u een beetje weet wat een slimme meter is en wat het doet, kunt u zich misschien afvragen “Hoe kan ik hier energie mee besparen?”. Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel. Zoals ik aangaf wordt uw verbruik 6 keer per jaar gemeten. Dit betekent dus dat u elke 2 maanden een overzicht kunt ontvangen van uw gebruik. Aan de hand van deze informatie kunt u uw verbruik aanpassen indien nodig. Ziet u bijvoorbeeld dat er te veel gas verbruikt worden aan warm water? Dan kunt u hierop inspelen om de komende 2 maanden minder vaak of minder lang onder de douchte te staan. Zo zou u in het eerstvolgende overzicht verandering moeten zien. Is dit niet het geval? Dan weet u dat u nog even door moet zoeken.

Naast het feit dat u een overzicht kunt ontvangen van uw netbeheerder, kunt u de meeste slimme meters verbinden met uw telefoon. Ideaal, want op deze manier heeft u altijd een overzicht op uw verbruik! Dit is een geweldige toevoeging voor de mensen die energie willen besparen.

 
Voordelen van een slimme meter

  1. Geen meterstanden meer doorgeven! Omdat de meterstanden nu op afstand uitgelezen kunnen worden, hoeft u zelf geen meterstanden meer door te geven.
  2. Effectiever omgaan met energie. Als je weet wanneer je veel energie verbruikt, kun je effectiever energie besparen en de energiekosten verlagen. 
  3. Neem afscheid van schattingen. Voorheen werd in gevallen waar een bewoner geen of niet de juiste standen door had gegeven een schatting gemaakt door de netbeheerder. Zulke schattingen kunnen zoals u zich kunt voorstellen, aardig slecht uitpakken. Dit omdat het natuurlijk geen accurate meting is van uw daadwerkelijke stand. 

Hoeveel kost een slimme meter

Het plaatsen van een slimme meter is vrij eenvoudig. Op het moment dat uw woning aan de beurt is, is de meter compleet gratis. Mits u ervoor kiest een meter te willen voordat u aan de beurt bent, dan zal u een vergoeding moeten betalen aan de netbeheerder. Dit is een bedrag tussen de 66 en 71 euro.

Vrije keuze

Het plaatsen van een slimme meter is gratis op het moment dat u aan de beurt bent, maar wat als u helemaal geen slimme meter wilt?

Op het moment dat u ervoor kiest de slimme meter te weigeren, zult u uw originele meters behouden. Resultaat hiervan is natuurlijk ook dat u de meterstanden handmatig zal moeten doorgeven aan het energiebedrijf. Dit kan voor sommige fijner zijn, maar het scheelt een hoop werk indien u een slimme meter installeert.

Oke maar wat als ik wel een slimme meter wil, maar niet dat andere mijn standen kunnen bekijken? Dan kan ik u gerust stellen, want dat kunt u uitschakelen! Op deze manier behoudt u alle voordelen van een slimme meter zonder dat er op afstand meegekeken kan worden. Ook in dit geval zult u dan wel alle meterstanden handmatig door moeten geven, maar heeft u zelf wel een duidelijker overzicht. Als u op een later moment van gedachte bent veranderd, kunt u deze functie weer aan laten zetten door de netbeheerder. Let op! Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Meer tips en weetjes