Het is erg gemakkelijk om thuis een laadpaal te hebben. Immers, dan kun je met een volle accu wegrijden aan bijvoorbeeld het begin van de dag. En je bent zeker van jouw plaats. Heb je echter een laadpas nodig om thuis te laden?
De laadpaal die je thuis hebt, is aangesloten op jouw meterkast. En de stroom komt via jouw net of jouw zonnepanelen als je die hebt. En je betaalt er ook voor. Er zijn verschillende varianten waarop deze laadpaal of wallbox kan werken.
Zonder laadpas opladen
Je kunt de laadpaal thuis of je zaak zodanig instellen dat je geen laadpas nodig hebt. Dat is natuurlijk super eenvoudig! Je komt aan met de auto, sluit de kabel aan en hij gaat laden. En bij het wegrijden hoef je alleen maar de kabel los te maken en weg te rijden. Het gemak dient de mens.
Laadpas nodig om thuis te laden
Je kunt de laadpaal ook zo instellen dat je wel een laadpas nodig hebt om thuis te laden. Dan werkt het opladen eigenlijk hetzelfde als bij een openbare laadpaal. Daar zitten een paar voordelen aan.
Het werkt als een beveiliging. Je kunt namelijk (laten) instellen wie de laadpaal mag gebruiken. En daarmee voorkom je dat anderen gebruik maken van jouw stroom. Bij een laadpaal bij een appartement zul je meestal ook de laadpas nodig hebben.
Het verbruik wordt via de laadpas geregistreerd. Je weet precies hoeveel kWh’s je oplaadt met je auto, of met andere pasjes. Dat kan voor jezelf goed zijn om een overzicht te houden. Rijd je jouw auto van de zaak, dan kun je dit ook gebruiken om jouw stroomkosten te declareren. Dan betaalt jouw werkgever of bedrijf de kosten van het opladen thuis.
Sleutelschakelaar voor extra beveiliging
Gaat het je om beveiliging tegen gebruik door anderen, dan kun je de laadpaal ook beveiligen met een sleutelschakelaar. Dan kan de stroom alleen worden ingeschakeld met een sleutel of via een afstandsbediening. Dan heb je helemaal een extra controle over het gebruik van je laadpaal. Je zou met deze beveiliging ook kunnen instellen dat je geen laadpas nodig hebt om thuis te laden.