1394

Hoe beperk je het stroomverbruik van een warmtepomp?

Een warmtepomp is milieuvriendelijk en zuinig. Ze verwarm je je woning tegen een beperkte kostprijs door gebruik te maken van de calorieën uit de omgeving (water, lucht, bodem).
Maar hoe kun je het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp tot het minimum beperken en tegelijk het rendement optimaliseren? Hieronder een paar tips.

 
1. Vermijd temperatuurvariaties overdag

Warmtepompen verbruiken minder elektriciteit als ze een constante temperatuur handhaven. Verander de instellingen dus niet te veel en verlaag niet telkens de gewenste temperatuur ’s nachts of wanneer je de woning verlaat. Het is een misvatting dat je hierdoor geld bespaart. Om je stroomverbruik te verminderen, verlaag je het best de gevraagde temperatuur met maximum één graad.

2. Beperk de vertrektemperatuur van het verwarmingswater

Om zeker te zijn dat er een aangename temperatuur is, stellen de installateurs de verwarmingstemperatuur van het water hoger in dan jouw reële behoeften. Maar hoe hoger de temperatuur die het verwarmingswater moet bereiken, hoe meer elektriciteit je warmtepomp verbruikt en hoe minder ze rendeert.

3. Activeer de elektrische weerstand manueel

Warmtepompen zijn vaak uitgerust met een elektrische weerstand. Die springt in wanneer er niet voldoende calorieën in de omgeving zijn om het water behoorlijk te verwarmen.
Zo’n elektrische weerstand kan het elektriciteitsverbruik van jouw pomp echter snel doen stijgen. Daarom moet u ervoor zorgen dat deze weerstand niet automatisch in gang schiet. Activeer hem dus manueel. Zo behoudt u de controle en kunt u het verbruik nauwkeurig monitoren.

4. Laat de installatie regelmatig onderhouden

In tegenstelling tot een traditionele CV-ketel is er voor een warmtepomp geen verplicht regelmatig onderhoud. Toch is een onderhoud wel aan te raden. Een gereinigde installatie zorgt namelijk meteen voor betere prestaties!

Sommige installateurs stellen hun klanten een onderhoudscontract voor dat een jaarlijkse of halfjaarlijkse controle van de installatie omvat.

Bij een lucht/lucht- of lucht/water-warmtepomp moeten de filters van de pomp om de 2 maanden worden gewassen met water.

Volg de instructies van de fabrikant om te weten hoe u te werk moet gaan met het model dat u bezit.

5. Volg het elektriciteitsverbruik op de voet

Houd uw elektriciteitsverbruik in het oog om onaangename verrassingen te vermijden! Zo ontdekt u tijdig eventuele onregelmatigheden en kan u snel ingrijpen.

6. Combineer met zonnepanelen

Een andere manier om de kostprijs van een warmtepomp te drukken en meteen ook uw ecologische voetafdruk te verkleinen, is ze te laten draaien op duurzame elektriciteit die u zelf hebt opgewekt. Zonnepanelen zijn dan een uitstekende optie.

Bron: Energids.be

Meer tips en weetjes