1362

Isolatie heeft alleen maar voordelen

2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten en CO2-uitstoot, én je bereidt je huis voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen. En de kosten? Die verlaag je met subsidies voor woningisolatie. Alle reden om snel te checken hoe goed jouw huis is geïsoleerd en wat je kunt verbeteren.

Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 3.100 m3 gas per jaar nodig. Dat is ruim 4 keer zoveel! Van slechte naar goede isolatie kan dus wel duizenden euro’s per jaar schelen aan energiekosten. Maar ook in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo’n € 1.600 per jaar als je de isolatie van dak, vloer, muren en ramen verbetert.

 
Een warmer huis en een beter klimaat

Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis beter ‘in te pakken’ met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen. Sommige mensen denken dat dit veel rommel en gedoe geeft, maar veel delen van je huis zijn prima te isoleren zonder verbouwing.

Het resultaat van die inpakactie is een prettiger en warmer huis en lagere energiekosten. Minder gas betekent ook minder uitstoot van broeikasgassen en dat is beter voor het klimaat. Woningisolatie is zelfs één van de klappers om je klimaatimpact te verminderen.

Meer tips en weetjes