1365

Isolerende raambekleding

Enkel glas kun je het beste laten vervangen door dubbel- of HR glas. Maar als dat niet kan, kun je met goede gordijnen, speciale vouwgordijnen of luiken ook aardig wat warmte in jouw huis houden.

 
Met HR++ glas of triple glas bespaar je flink op je energiekosten en blijft het huis een stuk warmer en behaaglijk. Maar soms is zulk isolatieglas niet goed mogelijk, bijvoorbeeld in monumentenpanden. Dan zijn er alternatieven om de warmte beter in huis te houden. Isolerende gordijnen is er een van.

Doe 's avonds en 's nachts de gordijnen dicht.

Hang gordijnen of andere raambekleding niet voor de verwarming: dan gaat er veel warmte verloren.

Enkel glas in combinatie met de best isolerende raambekleding heeft een betere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas (niet HR).

Dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste energiebesparing op.

Bespaar energie met goede gordijnen

Gordijnen en luiken noemen we ook wel raambekleding. Met goede raambekleding die je dicht doet zodra het donker wordt, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Dat is € 810 per jaar. Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.

Behaaglijker

Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Ook is er minder tocht. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo’n 6 procent op de verwarmingskosten schelen.

Meer tips en weetjes