1352

Je huis isoleren kun je zelf: 8 eenvoudige tips

Door je woning goed te isoleren bespaar je maandelijks heel wat energie, zeker in de koude maanden die er weer aankomen. Huurwoningen verzamelde tips waarmee je eenvoudig zelf de isolatie van je huis kunt verbeteren!

Tip 1: Laat je radiatoren stralen – de juiste kant op

Door reflecterende folie te plaatsen achter je radiatoren, geven deze hun warmte af aan je huis in plaats van je muren. Ook is het niet handig om een bank of gordijn voor je radiator te plaatsen: dit belemmert de warmte om je huis in te gaan.

Tip 2: Sluit ramen, deuren en… je brievenbus!

Zelfs de kleinste kieren bij buitenmuren en -ramen zijn gezamenlijk zeer slecht voor de isolatie van je huis. Zelfs via je brievenbus kan kostbare warme lucht naar buiten stromen. Het plaatsen van tochtstrips voor gaten, kieren en je brievenbus kost weinig geld en zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat.

Tip 3: Vergeet niet te ventileren

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het openhouden van speciaal daarvoor bedoelde ventilatieopeningen juist goed voor je energieverbruik: schone, droge buitenlucht warmt sneller op en is ook nog eens gezonder voor je.

Tip 4: Gordijnen, gebruik ze slim!

Gesloten gordijnen verhogen ‘s avonds niet alleen je privacy, ze vormen ook een extra isolatie voor je woning. De stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen houdt veel warmte vast. Gooi de gordijnen overdag daarentegen meteen wijd open zodra de zon schijnt: zo maak je optimaal gebruik van de gratis warmte van de zon.

 
Tip 5: Houd je leidingen warm

Door je warmwaterleidingen te isoleren koelt het water dat hier doorheen stroomt minder snel af. Dit is eenvoudig te bereiken met behulp van schuimrubberen hoesjes.

Tip 6: Ban de koude bijkeuken of garage

Heeft je huis een slecht geïsoleerde garage of bijkeuken? Hier gaat ongemerkt veel warmte verloren! Het isoleren van de desbetreffende ruimtes is een aardige klus, maar door tochtborstels aan te brengen onder de binnendeur naar de garage of buitenkeuken, beperk je de hoeveelheid warmte die je kwijtraakt.

Tip 7: Zorg voor warme voeten

Ook in een warm huis kan de vloer koud zijn; warmte stijgt immers op. De verwarming hoger zetten heeft weinig zin en kost ook nog eens extra energie: trek dus lekker warme sokken of sloffen aan.

Tip 8: Zet de verwarming op tijd uit

Zet een uur voordat je gaat slapen de verwarming alvast lager. Zoveel koelt het niet af in dat ene uurtje en het scheelt je zo vier procent op je energiegebruik.

Bron: Huurwoningen.nl

Meer tips en weetjes