1406

Kosten warmtepomp bestaande woning

Is het mogelijk om een warmtepomp te installeren in een bestaande woning? Dat is een vraag die vaak voorbij komt. Dit kan zeker! Hoewel er in een bestaande woning iets beter moet worden gekeken naar eventuele aanpassingen die nodig zijn om de warmtepomp goed te laten werken, zijn er genoeg mogelijkheden om ook uw bestaande woning duurzaam te verwarmen. En vaak valt het reuze mee met welke aanpassingen er allemaal gedaan moeten worden.

Welke warmtepomp is geschikt voor een bestaande woning?

Nu u weet dat een warmtepomp geschikt is voor een bestaande woning, zijn de kosten hiervan een belangrijke tweede vraag. Wat de kosten zijn voor een warmtepomp in een bestaande woning verschilt natuurlijk per situatie. Voordat we het over kosten kunnen hebben, is het belangrijk een keuze te maken tussen een hybride of een volledig elektrische warmtepomp.

In bestaande woningen wordt vaak gekozen voor een hybride warmtepomp. Deze hybride warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel. Het grootste deel van het jaar verwarmt de warmtepomp uw woning, alleen wanneer het buiten erg koud is springt de cv-ketel bij. U gaat dan niet volledig van het gas af, maar het voordeel is wel dat uw woning niet extreem goed geïsoleerd hoeft te zijn, wat bij een volledig elektrische warmtepomp wel nodig is. Ook bij een hybride warmtepomp is goede isolatie van belang, maar in mindere mate dan bij een volledig elektrische warmtepomp.

 
Wat zijn de kosten van een warmtepomp in de bestaande bouw?

De kosten van een hybride warmtepomp liggen een stuk lager dan die van een volledig elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht. De kosten voor een hybride warmtepomp liggen tussen de €4.000 en €6.000 euro inclusief installatie.

Dit zijn de kosten voor alleen de warmtepomp. Om een warmtepomp optimaal te laten werken is lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming aan te raden, maar niet altijd noodzakelijk. Ook is het belangrijk goed te kijken naar de isolatie van uw woning. Woningen van na 1980 zijn vaak voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp. Woont u in een ouder huis, dan is het belangrijk om uw woning eerst goed te isoleren. Hier kunnen dus ook nog kosten uit voorkomen die de investering verhogen, maar ook bijdragen aan een zo groot mogelijke besparing.

Bij een volledig elektrische warmtepomp ligt het allemaal iets anders. De isolatie moet optimaal zijn en lage temperatuurverwarming is eerder regel dan uitzondering. Als u hier al over beschikt, kan een volledig elektrische warmtepomp een interessante investering zijn. De kosten van een volledig elektrische warmtepomp liggen tussen de €10.000 en €25.000, afhankelijk van de warmtebron en de woning. Een volledig elektrische warmtepomp kan zijn water uit de grond, de buitenlucht en grondwater halen. De kosten voor een volledig elektrische warmtepomp liggen dus een stuk hoger, maar u gaat dan wel volledig van het gas af.

Hoe snel verdien ik deze kosten terug?

Het is lastig te zeggen hoe snel u de investering in een warmtepomp terugverdient. Dit hangt namelijk ook af van welke aanpassingen u nog meer moet doen, bijvoorbeeld isoleren of het aanleggen van vloerverwarming. Gelukkig is er voor de aanschaf van een warmtepomp subsidie beschikbaar. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Voor een geschikte woning geldt een gemiddelde terugverdientijd van 8 tot 15 jaar.

Bron: warmtepompinfo.nl

Meer tips en weetjes