Kun je een laadpaal bij je appartement plaatsen?

Als je in een appartement woont en je hebt een eigen parkeerplaats, dan kun je geen openbare laadpaal aanvragen. Hoe kun je dan een laadpaal bij je appartement plaatsen?

Als je een appartement en een eigen parkeerplaats hebt, dan kan het ingewikkeld worden om een laadpaal bij je appartement te realiseren. Als je een eigen parkeerplaats hebt, kun je namelijk geen openbare laadpaal aanvragen. En in je parkeerplaats heb je te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE) van je appartement en de technische voorzieningen bij de parkeerplaats. Hoe pak je dat aan?

Voorbereiding bij VvE

Begin met de aanvraag bij het bestuur van de VvE. Die moet in ieder geval toestemming geven voor de plaatsing. Misschien zijn er al plannen voor een of meer laadpalen bij je appartement. En anders is de kans groot dat ze in de toekomst gaan komen. Het kan dus zijn dat er al voorbereidingen worden gemaakt. En anders kan de VvE een inventarisatie maken wie er nog meer een laadpaal zou willen gebruiken. Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden dus zullen ze ook vaker willen gaan laden. Juist in een appartement is het dan voordeliger om in één keer voor meer mensen een laadpaal te maken.

Techniek voor een laadpaal bij je appartement

Als je een laadpaal bij je appartement wilt hebben, dan zal in grote lijnen de aanvraag hetzelfde zijn als bij een laadpaal voor kantoor of thuis. Meestal is er al wel een driefasen aansluiting voor de elektriciteit. Maar de elektriciteit kun je niet zomaar vanuit jouw appartement naar de parkeergarage laten gaan. Zeker niet als er meer mensen zijn die een laadpaal willen realiseren. Daar moet je een installateur voor inschakelen. Daarnaast moet er vaak een dataverbinding komen (dat kan ook draadloos via een SIM-kaart gaan). Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat je de enoge bent die je laadpaal gebruikt. Die zal dan door de installateur moeten worden gemaakt (vaak via de VvE).

Daarnaast moet de opstalverzekeraar akkoord gaan met de plaatsing van de laadpaal. De opstalverzekering voor de parkeervoorziening in een appartementengebouw wordt meestal verzorgd door de VvE.

 
Kosten voor een laadpaal

Het bestuur van de VvE zal vaak een beleid maken over de laadpalen voor het appartementen. Ook bijvoorbeeld wie de eigenaar is van een laadpaal. Daarnaast zullen naast de kosten voor de stroom ook kosten voor de aanschaf, installatie en onderhoud moeten worden verrekend als de VvE de installatie verzorgt. Dat kan gebeuren via het laden zelf. Al met al kan het een complexe vraag zijn om een laadpaal bij je appartement te krijgen die meer tijd vergt dan als je die voor jezelf thuis zou aanvragen.

Veiligheid van een laadpaal in een parkeergarage

Als een laadpaal goed is geïnstalleerd, dan is deze in principe veilig, ook tijdens het laden. In veel gevallen is een VvE terughoudend over dit onderwerp omdat de geluiden over met name de brandveiligheid wisselend zijn. Echter, er zijn meer factoren die een rol spelen. Zo hebben auto’s tegenwoordig meer kunststof verwerkt, die ervoor zorgen dat een brand anders verloopt dan enkele jaren geleden. Zo moet de installatie van de laadpaal bij je appartement voldoen aan de NEN 1010 installatienorm en moet je een garantiecertificaat krijgen.

Bron: AutoWeek

Meer tips en weetjes