1280

Leven zonder aardgas? Ga voor de duurzame warmtepomp!

We kennen allemaal het probleem de Aarde wordt warmer. Maar wat kunnen wij er tegen doen? Wel de antwoorden zijn zo ver nog niet gezocht. Een van de oplossingen zit al in het woord “warm”. Want met hoe jij je huisje, boompje, beestje warm houd kan je al een grote sprong maken.

Je kachel warm houden zonder aardgas: Hoe doe je dat dan? Denk aan de duurzame warmte pompen!

Volledige elektrische warmtepomp

Met de volledige elektrische warmtepomp of ook wel bekend als de all-electric. Zorg je zowel voor de verwarming van je huis als het warme water in je badkamer en keuken. Daarnaast nog elektrisch koken, en je bent helemaal af van het aardgas.

Hybride warmtepomp

Voor een makkelijke sprong naar het wonen zonder aardgas is de hybride warmtepomp meer jouw ding. Deze werkt nauwkeurig samen met je cv-ketel. Meestal zal deze zorgen voor de warmte in huis, bij erge kou zal de cv-ketel er alleen moeten bijspringen. Voor het warme water in je huis heeft de cv-ketel de leiding.

Ventilatiewarmtepomp 

De naam van de ventilatiewarmtepomp zegt het al. Met deze wordt je huis verwarmd met de warmte uit je ventilatielucht.

Maar welke past het beste bij jou?

Is jouw huis geïsoleerd van top tot teen. Dan is de volledig elektrische warmtepomp een echte aanrader. Let wel op dat voor de volledige warmtepomp het huis redelijk of goed geïsoleerd moet zijn. Gelukkig zijn de meeste huizen gebouwd na 2000 al redelijk geïsoleerd.

Heeft jouw huis nog wat te wensen aan isolatie? Dan is de hybride warmtepomp een aanrader voor jou. Omdat deze samen werkt met je cv-ketel zal je gasverbruik flink dalen. Zo heb je met je verwarming al een kwart van je CO2-uitstoot bespaard!

Wanneer je cv-ketel 12 jaar of ouder is, is het toch beter om te kijken of je jouw isolatie kan aanvullen zodat je in aanmerking komt om de volledig elektrische warmtepomp te gebruiken.

De meeste huizen gebouwd na 1974 beschikken over een mechanisch ventilatiesysteem. Hierdoor zijn deze geschikt voor de ventilatiewarmtepomp.

 

Wat maakt de warmtepomp duurzaam?

Waterpompen werken door warmte uit de lucht, bodem of zelfs grondwater te halen. Van deze warmte wordt een bruikbare temperatuur gemaakt. Dit wordt zeer efficient gedaan. Want 1 kWh stroom wordt namelijk omgezet in 2 tot 5 kWh warmte.

Je zal merken dat je stroomverbruik zal toenemen door je warmtepomp. Maar je zal geen (of voor de helft minder als je over een hybride warmtepomp beschikt ) gebruik meer maken van gas. Door dit alles daalt uw CO2-uitstoot van de verwarming en warm water. In Nederland moet nog wel de stroom duurzamer worden. In totaal zal jouw CO2-uitstoot dalen. Over wat voor warmtepomp u beschikt zal wel het aantal procent daarvan bepalen: 

Bij de hybride warmtepomp zal de CO2-uitstoot dalen met 25%.

Bij de volledige elektrische warmtepomp zal het dalen met 45% als deze de buitenlucht als bron gebruikt. Maar als de elektrische warmtepomp over de bodembron beschikt kan dit zelfs 55% zijn. Om de 100% te halen zal in de toekomst alle stroom nog duurzaam moeten worden.

Hoe werkt het met de buitenlucht?

Beeld je een koelkast in om een goed voorbeeld te nemen. Koelkasten werken door de warmte te verzamelen uit de lucht in de koelkast, en deze weer los laten in de lucht erbuiten.
Warmtepompen kunnen de warmte verzamelen buiten je huis uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem en halen deze je huis in. Voor dat te werken hoeft de temperatuur van de buitenlucht of grond niet warmer te zijn dan dat van in het huis. De warmtepomp kan ook voor warmte zorgen als het buiten koud is.

Volledig elektrische warmtepomp: ook voor warm water

Volledig elektrische (all-electric) warmtepompen zorgen voor verwarming én warm water. Voor warm water heeft zo’n warmtepomp een voorraadvat. Dat wordt langzaam opgewarmd tot zo’n 55°C (hoger kan een warmtepomp niet aan). Minstens één keer in de week wordt de temperatuur met een elektrisch verwarmingselement (zoals van een elektrische boiler) verhoogd naar 60 graden (en kort naar 70 graden) om het risico op legionellabesmetting te voorkomen. Ook moet het water bij de kraan altijd minimaal 55 graden zijn. Dat kost extra stroom, maar is nodig voor de veiligheid.

Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid warm water uit het voorraadvat voor 95% van de mensen (ruim) voldoende is.

Meer tips en weetjes