1320

Mag je een laadkabel over de stoep leggen?

Je hebt niet altijd de mogelijkheid om je elektrische auto op een eigen oprit te laden. Wat als je een openbare parkeerplaats tegenover je huis hebt liggen? Kun je die gebruiken? Mag je een laadkabel over de stoep leggen?

Als je een elektrische auto hebt is een laadpaal bij je oprit meestal het gemakkelijkst. Dan kun je op eigen grond je auto opladen en hoef je geen laadkabel over de stoep te leggen. Niet iedereen kan dat. Als je een appartement met een eigen parkeerplaats hebt, moet je via de Vereniging van Eigenaren de plaatsing van de laadpaal bespreken.

Laden via een openbare laadpaal

Je kunt natuurlijk ook laden bij een openbare laadpaal. Die vind je steeds vaker in de buurt. En anders moet je die via de gemeente aanvragen. Dat kan makkelijker en moeilijker gaan, dat hangt af van de gemeente. Meestal krijg je dan geen laadpaal voor de deur maar veel gemeenten hebben een richtlijn dat je maximaal 300 meter van je huis kunt gaan laden.

 

Parkeerplaats voor je huis

Nu kan het ook zijn dat je voor je huis een parkeerplaats hebt waar je wellicht toch al vaak je auto neerzet en waar je zou kunnen laden. Ideaal, omdat het natuurlijk ook lekker goedkoop is: de stroom uit eigen meterkast is toch voordeliger dan die van een openbare laadpaal. Je hoeft alleen maar een laadkabel over de stoep te leggen. Je moet dan wel met een paar zaken rekening houden.
Je moet dan in ieder geval een ontheffing voor de Algemene Plaatselijke Verordening aanvragen bij de gemeente om een laadkabel te mogen gebruiken voor het opladen van je elektrische auto. Vaakmag je namelijk geen eigen objecten op de openbare grond laten liggen, dus je kunt ook geen laadkabel over de stoep leggen. Met die ontheffing kun je dat regelen.

Laadkabel veilig plaatsen

Als de ontheffing is geregeld, dan moet je met nog een aantal andere zaken rekening houden. Dit is beleid dat de overheid adviseert aan de gemeenten.

Je moet een laadpunt op je eigen terrein installeren.

De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan de stoep.

De laadkabel zelf moet in goede staat zijn.

Je kunt de openbare parkeerplaats niet voor jezelf reserveren. Hij blijft dus beschikbaar als openbare parkeerplaats; en hij kan dus ook een keer bezet zijn door iemand anders.

Je moet met het laden van je auto rekening houden met de buren en natuurlijk de voetgangers.

De kabel moet je zo veel mogelijk langs het trottoir leggen en mag maximaal 10 meter over de stoep liggen. Daarbij moet je rekenen vanaf de grens van je eigen terrein tot aan de auto.

Je moet de kabel goed afdekken met een kabelmat zodat andere gebruikers van het trottoir geen hinder van de kabel ondervinden en hier niet over kunnen struikelen.

Na gebruik ruim je natuurlijk de kabel en de kabelmat op.

In de praktijk kan het ook zo zijn dat de gemeente geen ontheffing verleent. Aan de andere kant zijn er ook gemeenten waar je ook speciale tegels met een kabelgoot kunt aanvragen. Dat is een erg elegante oplossing.

Boete als je een laadkabel over de stoep legt

Als je de auto oplaadt en de laadkabel over de stoep laat lopen zonder dat je een ontheffing hebt, dan kun je een boete krijgen. Die bedraagt in 2021 al gauw €259. Daarnaast ben je altijd aansprakelijk als mensen over je kabel struikelen. Maar dat wil je ook niet als je een openbare laadpaal gebruikt om je auto op te laden.

Bron: AutoWeek

Meer tips en weetjes