1274

Minder gasverbruik door dakisolatie

Een warmer huis, lagere energierekening en het milieu verbeteren. Dit is allemaal haalbaar wanneer u ervoor kiest om uw dak te isoleren. Je dak isoleren klinkt dus als muziek in de oren. Zelfs al is het een dunne isolatielaag. Maar wat kost het?

Wanneer u uw dak laat isoleren, gaat u veel minder energie gebruiken en dus minder geld uitgeven. Hoekwoningen besparen in een jaar zo’n 800 m3 gas per jaar! Dat staat gelijk aan ongeveer € 800 per jaar. Een gemiddeld persoon die betaald ongeveer 900 euro aan de materialen als men ervoor kiest een schuin dak zelf te isoleren. Indien je het werk uitbesteedt zal het je rond de 4.500 euro kosten. 

Een geïsoleerd dak brengt meer voordelen met zich mee dan alleen een lagere energierekening. Met een geïsoleerd dak zorgt u er namelijk ook voor dat de warmte die naar boven stijgt, niet uw huis verlaat en de koude lucht van buiten, niet naar binnen komt. Hierdoor verbruikt u dus minder energie en daardoor zorgt u voor minder uitstoot! Dat is natuurlijk voordelig voor het milieu.

Check wat er in uw dak zit!

Ongeveer 20% van alle woningen in Nederland heeft geen dakisolatie. De resterende 80% heeft een vorm van isolatie, maar dit is vaak onvoldoende. Om dus een keuze te kunnen maken over een plan van aanpak, is het belangrijk om te weten hoe de huidige situatie eruit ziet.

Om erachter te komen of uw dak geïsoleerd is, kunt u op de volgende punten letten.

 
Bouwjaar

Voor 1975

Huizen die gebouwd zijn voor 1975 bevatten normaal gezien geen isolatie. Toch is de kans aanwezig dat een vorige bewoner het dak heeft laten isoleren.

tussen 1975 & 1992

Een huis dat gebouwd is tussen de jaren 1975 en 1992 bevat hoogstwaarschijnlijk een lichte of matige vorm van isolatie.

1992 of later

Indien uw huis is gebouwd in het jaar 1992 of zelfs later, hoeft u zich vrijwel geen zorgen te maken. Huizen die vanaf dat jaar gebouwd zijn bevatten een goede isolatie. Deze hoeft normaal gezien niet verbeterd te worden.

Kijkje onder de dakpannen

Om zeker te weten wat voor soort isolatie uw dak bevat, kunt u het beste onder de dakpannen kijken. Dit is vooral heel handig voor woningen die vóór 1992 gebouwd zijn!

Isolatiemateriaal

Er zijn vele soorten materialen die gebruikt worden bij het isoleren van daken. Deze materialen hebben vrijwel geen impact op het milieu dus dat is positief! Het belangrijkste waar naar gekeken moet worden bij het kiezen van het soort materiaal, is dat het een is met een hoge isolatiewaarde, oftewel Rc-Waarde. Isolatie met een rc-waarde van 4 of hoger zijn top. Qua kosten scheelt het weinig, maar het effect zal is overduidelijk qua besparing. Vergeet dus niet, hoe hoger de isolatie ( rc-waarde ), hoe meer geld u bespaart.

Subsidies

Isoleren kan best wat geld kosten. Om deze investering aantrekkelijker te maken, zijn er een aantal subsidies voor isolaties! 

  1. Er is een landelijke subsidie beschikbaar voor het isoleren. Wanneer u 2 of meer isolerende maatregelen neemt binnen uw woning, kunt u tot 30 procent van de kosten vergoed krijgen. Kiest u ervoor om 1 isolerend maatregel te nemen, dan is dit meestal rond de 15 procent.
  2. Heel belangrijk! De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Deze subsidie wordt alleen gegeven bij het inschakelen van een isolatiebedrijf en dus niet bij eigen projecten.
  3. Deze geldt pas vanaf 2 april 2022. Maatregelen die voor deze datum zijn uitgevoerd, vallen dus niet onder deze regeling.

Meer tips en weetjes