1330

Subsidies voor laadpalen

Elektrisch rijden is beter voor het milieu. De overheid wil elektrisch rijden daarom stimuleren. Voor de aanschaf van elektrische auto’s kunt u daarom subsidie aanvragen. Ook betaalt u tot 2025 geen aanschaf- en motorrijtuigenbelasting. U vraagt zich misschien af of er ook subsidies zijn voor de aanschaf van laadpalen? Dat verschilt per gemeente, maar over het algemeen geldt dat gemeenten geen speciale subsidies hebben voor het aanschaffen van een laadpaal thuis. Wel kunt u gratis een openbare laadpaal aanvragen. De voorwaarden waaraan uw aanvraag moet voldoen verschillen weer per gemeente.

 
Openbaar laden in Nederland

Openbaar laden kan op steeds meer plekken in Nederland. Zowel langs de snelweg, als in de stad en in woonwijken. Iedereen met een elektrische auto kan van openbare laadpunten gebruik maken. Wel is het zo dat parkeren op plekken met laadpunten alleen mag wanneer de auto ook daadwerkelijk aan het opladen is. Is de accu vol? Dan moet u de plek vrijmaken voor de volgende auto. Ook geldt op de meeste plekken dat wanneer het laadpunt zich in vergunninghoudersgebied of een gebied met betaald parkeren bevindt, dit ook geldt wanneer u uw auto daar wil opladen.
Naast gewone openbare laadpunten, kunt u ook gebruikmaken van snelladers. Deze laden uw auto een stuk sneller op, waardoor ze ideaal zijn voor als u onderweg bent en snel weer door wilt. Binnen 30 minuten is uw accu weer voor een groot deel vol. U vindt snelladers op steeds meer plekken verspreid over het land. Wel betaalt u een hoger tarief voor deze laders.

Meer tips en weetjes