1333

VvE's soms bang voor elektrische auto in garage, weren mag niet

Brandgevaar van elektrische auto’s is een toenemende zorg voor Verenigingen van Eigenaren. Sommige VvE’s hebben daarom uit voorzorg het parkeren van elektrische auto’s in parkeergarages onder wooncomplexen verboden.

“We kunnen ons goed voorstellen dat hier uit voorzorg gehandeld wordt en zo veiligheidsrisico’s letterlijk buiten gehouden worden”, zegt Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid.

Een brand in een parkeergarage is voor de brandweer lastig te blussen. Daardoor kan zo’n brand lang blijven woeden en kan de constructie van de parkeergarage worden aangetast. In extreme gevallen kan dat er zelfs toe leiden dat een gebouw boven een parkeergarage instort.

Rosmuller benadrukt dat ook branden in parkeergarages met ’traditionele’ auto’s moeilijk te blussen zijn, maar bij elektrische auto’s is dat vanwege het accupakket nog eens extra lastig. Brand in het batterijpakket kan alleen worden gestopt door langdurig koelen of onderdompelen van de accu’s.

 
Laden is extra risicofactor

Het laden van elektrische voertuigen is daarbij volgens Rosmuller een extra risicofactor. Als een accu bijvoorbeeld al beschadigd is en je sluit hem aan op een lader, dan is het risico dat die ontbrandt groter. Overigens blijkt uit cijfers van het IFV dat dit nauwelijks gebeurt. Dit jaar zijn er tot nu toe 35 branden geweest in elektrische voertuigen. In 15 van die gevallen ontbrandde het accupakket van de auto, in slechts twee van die gevallen stond de auto daarbij aan de laadpaal.
Toch neemt dat de ongerustheid bij VvE’s niet weg “en dat snap ik wel”, zegt directeur Kees Oomen van de Stichting VvE Belang, met zo’n 13.500 aangesloten VvE’s. Maar het weren van elektrische auto’s uit garages door VvE’s is volgens hem juridisch helemaal niet mogelijk. “Het is in strijd met de woonakte. Daarin staat dat je een parkeerplek hebt waar je een motorvoertuig mag stallen en daar voldoet een elektrische auto gewoon aan.”

Bron: nos.nl

Meer tips en weetjes