1283

Wat is een duurzaam huishouden?

Als je milieuvriendelijker wilt gaan leven is je huishouden verduurzamen een leuke en makkelijke  stap waar je snel resultaat kunt boeken. In je huishouden maak je onbewust veel keuzes die bij elkaar een forse milieu-impact hebben. Maak bijvoorbeeld je huidige schoonmaakmiddelen op en koop daarna ecologische varianten van gerecycled plastic of ga voor een compleet andere optie. 

Naast duurzaam schoonmaken hoort duurzaam eten bij deze lifestyle. Denk aan vleesgerechten vervangen door een vegetarische optie. Wij hebben ter inspiratie hier alle acties rond een duurzaam huishouden op een rij gezet! Hopelijk inspireren we je niet tot teveel nieuwe aankopen en zie je ook kansen om te consuminderen. Daar kan je uiteindelijk het meest mee besparen. 

1. Duurzaam eten

Milieubewuster en duurzamer leven betekent ook minder vlees eten. Een dag in de week vegetarisch eten helpt al enorm. Het verschil in CO2 uitstoot tussen de productie van soja en vlees is namelijk enorm. Als je minder vlees wilt eten, verdiep je daar dan zeker in. Daarnaast is het in een duurzame keuken handig om restjes te bewaren en minder weg te gooien. Bewaar groente en fruit slim en verwerk uit brood tot een nieuw gerecht.

2. Duurzaam koken

Begin simpel en verklein je CO2 footprint door in het seizoen te koken. Kies voor producten die op dat moment voordelig zijn, liefst van eigen bodem. Wil je een stapje verder gaan en je keuken verduurzamen? Investeer dan in een duurzame pannenset die een leven lang meegaat, kies voor een inductiekookplaat en vervang je oude, energieslurpende koelkast. 

3. Duurzaam schoonmaken

Minder weggooien en natuurlijker schoonmaken is de basis van een duurzaam huishouden. Voordat je nieuwe biologische schoonmaakmiddelen koopt, is het verstandig om te kijken wat je al in huis hebt. Gooi je oude producten niet weg, maar maak ze op. 

4. Lifestyle

Duurzaam huishouden houdt eigenlijk ook in dat je een duurzame lifestyle voor jezelf creëert. Op het gebied van schoonmaken en duurzaam wassen kun je veel doen, maar er zijn tal van andere opties. Denk aan tweedehands kleding of tweedehands meubels of plastic bakjes vervangen door glas. Er is een heleboel mogelijk om duurzamer te leven. 

 

5. Consuminderen

Consuminderen en een groenere lifestyle gaan hand in hand. Het is tenslotte het meest duurzaam om goed na te denken over je aankopen en niet meer te kopen dan nodig. Toch iets nodig? Kijk dan of het tweedehands kan of dat je een product kunt lenen, huren of leasen. Ook klein wonen hoort bij consuminderen.

6. Insecten

We maken een klein uitstapje naar insecten. In het huishouden krijg je namelijk hoe dan ook te maken met insecten, of het nu in of rondom huis is. De populatie insecten in Nederland is de afgelopen tijd in een alarmerend tempo afgenomen. In je tuin kun je veel doen om insecten sterfte tegen te gaan. Insecten zo min mogelijk doden en anders zo diervriendelijk mogelijk (zonder gif!) staat bij ons voorop.

7. Recycling

Misschien denk je bij recycling in eerste instantie vooral aan afval scheiden, maar recycling is meer dan dat. Het gaat om creatief kijken naar spullen of voedsel die je anders weg zou gooien. Wist je bijvoorbeeld dat je citroenschillen ook in de koelkast kunt leggen als luchtverfrisser? En dat je bowmaterialen prima kunt hergebruiken in je tuin?

8. Water

In huis gebruik je het meeste water in de badkamer en ook daar kun je op besparen. Zo kun je bijvoorbeeld water besparen tijdens het douchen door het hergebruiken van douchewater of door een waterbesparende douchekop. In de tuin kan je het buitenklimaat verbeteren door water te besparen met regenwater. Met een mooie regenton gaat je tuin er stappen op vooruit. 

Waarom is een duurzaam huishouden een goed idee? Het is niet alleen beter voor het milieu omdat je in een duurzaam huishouden minder weggooit, minder plastic gebruikt en minder schadelijke schoonmaakproducten gebruikt. Het is ook goed voor je eigen portemonnee. Als je bijvoorbeeld investeert in energiezuinige apparatuur scheelt dat op langere termijn geld op je energierekening.

Meer tips en weetjes