1307

Wat kost een laadpaal thuis of op de zaak?

Als je een laadpaal wilt aansluiten, dan krijg je te maken met verschillende werkzaamheden en kosten. Waarop moet je rekenen? Wat kost een laadpaal thuis?

Om te beginnen: iedere situatie is anders. Daarom zullen de kosten ook variëren van situatie naar situatie. We gaan er trouwens ook van uit dat je de installatie zelf coördineert. De werkgever, leasemaatschappij of autodealer regelen het in dit voorbeeld niet.

Aanvraag 3-fasenaansluiting in de meterkast

Veel nieuwe huizen hebben al een 3-fasen aansluiting. Maar als je dat nog niet hebt, dan is het handig om voor je laadpaal thuis zo’n aansluiting te regelen. Dat doe je via je elektriciteitsmaatschappij of netbeheerder. Als je de meest gangbare aansluiting, 3 x 25A, kiest, dan moet je rekenen op kosten die tussen de € 200 en € 500 liggen. Daarvoor krijg je onder meer een nieuwe meter en aangepaste groepen.

De wallbox of laadpaal thuis

Je zult ook de wallbox of laadpaal thuis zelf moeten bestellen. Dat kun je natuurlijk via je installateur doen maar als je specifieke wensen hebt, dan kun je die ook gewoon los bestellen. Dan moet je wel weten welke eigenschappen de laadpaal moet hebben. Reken tussen de € 600 en € 1.500 voor zo’n laadpaal. Wil je een losse paal om het laadpunt ‘vrij’ neer te zetten en niet op te hoeven hangen? Die zijn al gauw € 200 extra.

 
Installatie van de laadpaal

Dan de installatie van je laadpaal thuis. Daarvoor moet je verstand van zaken hebben om het veilig te doen. De prijzen hiervan variëren. Dat is ook afhankelijk van je eigen situatie en hoe ver de laadpaal van de meterkast moet komen. Daarvoor moet je dan een offerte aanvragen. Die kan liggen tussen een paar honderd euro als het relatief gemakkelijk is en tegen de € 2.000 als er meer moet gebeuren of er een grote afstand moet worden overbrugd. Dus… wat kost een laadpaal thuis? Dat varieert al gauw tussen de 1000 en 3000 auto afhankelijk van de keuzes die je maakt.

Wat kost een laadpaal thuis in gebruik

Als de laadpaal er is, dan ga je ‘m gebruiken. Als je ook zonnepanelen hebt, dan druk je de kosten natuurlijk maar dat deed je waarschijnlijk al. De kosten van de stroom hangen af van hoeveel je de auto thuis oplaadt. Bedenk wel dat als je jouw eigen auto thuis oplaadt, dat het altijd goedkoper is dan inpluggen bij een publieke laadpaal. Als je het handig aanpakt, verdien je de kosten van je laadpaal thuis dus ook terug.

Bron: AutoWeek

Meer tips en weetjes