1326

Wat zijn de voordelen van een laadpaal thuis?

Sta je op het punt een elektrische wagen te kopen of heb je er net een gekocht, dan ga je uiteraard kijken naar de verschillende laadopties op de markt. Een daarvan is thuisladen, met je eigen laadpaal. Het gemak van een eigen laadpunt vatten we graag voor jou even samen.

Altijd beschikbaar en nooit meer in de rij

Stressen om bij te tanken aan een benzinestation is niet aan de orde, met een eigen laadpaal ‘tank’ je gewoon voor de deur. Kom je ’s avonds van je werk thuis, dan plug je je wagen in en is hij helemaal opgeladen tegen de ochtend. Bovendien kan je dan laden aan het stroomtarief van thuis, dat doorgaans goedkoper is dan dat van een publieke laadpaal.

Laad je elektrische auto ’s nachts op!

’s Nachts laden is erg efficiënt. Voor veel eigenaren van auto’s geldt namelijk dat hun auto slechts op twee momenten lange tijd stilstaat. Dat is ’s nachts voor hun huis en overdag op de parkeerplaats van hun werk. Door zelf over een laadpaal te beschikken is jouw auto elke ochtend volledig opgeladen.

 
Goedkoper opladen met je eigen laadpaal

Een laadpaal kopen en laten installeren is een behoorlijke investering. Maar de voordelen zullen op de lange termijn opwegen tegen de initiële kosten. Elektrisch rijden is namelijk sowieso al goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Door thuis je auto op te laden kun je de kosten nog verder naar beneden brengen.

Je kunt zelfs geld verdienen met je laadpaal

Het is mogelijk om je laadpaal openbaar te maken. Hiervoor zul je de paal op een makkelijk bereikbare locatie moeten plaatsen. Vervolgens kun je geld vragen voor het afnemen van stroom. Eigenaren van elektrische auto’s zullen jouw laadpaal op hun app kunnen vinden. Als jouw laadstation op privéterrein staat, dan is het verkopen van stroom geen enkel probleem.

Gratis rijden op je eigen groene stroom

Heb je zonnepanelen, dan doe je extra voordeel met je laadpaal. Op piekmomenten kan jij je wagen laden op stroom die op dat ogenblik door de zon wordt opgewekt. Op die manier pak je ook je productieoverschot aan, wat dan weer goed is inzake het prosumententarief en de digitale meters die vanaf dit jaar worden uitgerold. Je laadt dan eigenlijk gratis.

Je kunt je auto gebruiken om energie op te slaan

Zonne-energie is ontzettend duurzaam. Jammer genoeg is het niet 24 uur per dag beschikbaar. Hierdoor profiteren heel veel huishoudens niet optimaal van hun zonnepanelen. Maar met een elektrische auto en je eigen laadpaal kan dat wel. Je zet de accu van de auto in om energie op te slaan.

Meer tips en weetjes