1359

Zelf dak isoleren

Zelf je schuine dak isoleren is goed te doen, als je maar weet waar je op moet letten. Milieu Centraal zet tips voor de doe-het-zelver op een rij. En we geven aan wanneer je voor het isoleren van je dak toch beter een professional kan inschakelen.

Heb je een schuin dak met dakpannen? Dit kun je aan de binnenkant isoleren: een klus die je prima zelf kunt doen als je handig bent. Een plat dak of dakkapelkun je beter laten isoleren door een deskundig bedrijf. Als je dat verkeerd doet, heb je namelijk grote kans op vocht in je dak en rottend hout of schimmel.

Voor een gemiddelde hoekwoning ben je ongeveer € 900 kwijt aan materialen. Als je een bedrijf inschakelt, kost het zo’n € 4.500.
Woon je in een huurhuis? Ook dan kan je zelf met dakisolatie aan de slag, maar overleg wel vooraf met de verhuurder.

Belangrijk: vocht moet uit je dak weg kunnen, anders gaat het hout rotten. Weet dus hoe je dak in elkaar zit. Welke materialen zijn gebruikt? Ligt er folie onder de dakpannen? Als er folie of materiaal in je dak zit dat vocht tegenhoudt (dampremmend of dampdicht), dan moet je bij het isoleren aan de binnenkant klimaatfolie gebruiken.

 
Kies voor een goede isolatiewaarde (Rc 4 of meer). Bij de meeste materialen is dat een dikte van 13 cm. Dit kost niet veel meer geld dan dunner materiaal, maar levert wel meer besparing op. In de bouwmarkt staat meestal de Rd-waarde op de verpakking: kies een Rd-waarde van 3,6 of meer.

Is je dak jaren geleden al geïsoleerd? Kijk of je de isolatie kunt verbeteren. Je kunt een extra laag aanbrengen of de bestaande laag vervangen.

Er zijn handige metalen systemen te koop waarmee je snel een frame kunt maken voor het isolatiemateriaal. Er zijn ook kant-en-klare systemen met afgewerkte isolatieplaten. Deze systemen zijn makkelijk en sparen tijd, maar zijn wel duurder.

Meer tips en weetjes