1344

Zelf een laadpaal installeren. Mag dat?

De installatie van een laadstation mag in principe door iedereen worden uitgevoerd, of het nu gaat om de eigenaar van de laadpaal of een professionele installateur. Om dus kort antwoord te kunnen geven op de vraag of u de laadpaal zelf mag installeren: ja dat mag.

 
Waar moet u rekening mee houden?

Twijfelt u of heeft u reeds het besluit genomen om zelf een laadpaal te installeren? Dan zijn de volgende punten voor u van belang. Er zijn namelijk verschillende punten waar u (in ieder geval) rekening mee moet houden wanneer u de installatie zelf uitvoert:

In veel gevallen is een aanpassing in de meterkast vereist. Dit is nodig om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk te kunnen voorkomen. Er moet in dat geval vaak een extra groep worden aangemaakt.

Houd rekening met een eventuele tweede aansluiting voor het geval u hier in de toekomst behoefte aan heeft. U kunt deze nodig hebben wanneer u een extra (elektrische) auto aanschaft of wanneer u simpelweg een extra lader beschikbaar wilt hebben voor bijvoorbeeld familie of vrienden die op bezoek komen.

Zorg ervoor dat u bewust bent van de risico’s van de zelf installatie van een laadpaal. Bij de installatie is sprake van een relatief hoge spanning, waardoor de gevolgen van een kleine fout groots uit kunnen pakken. Hieronder leest u meer over mogelijk gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan.

Bron: 50five

Meer tips en weetjes